اکستروفی مثانه
اکستروفی مثانه
کودکانی که اکستروفی مثانه ( دارند، عضله های مثانه شان به درستی عمل نمیکنند. اگر کودک شما دچار اکستروفی مثانه است با خواندن این مقاله اطلاعات خوبی راجع به آن کسب میکنید که به شما کمک میکند بهتر بتوانید وضعیت کودک را مدیریت کنید.
مثانه چگونه عمل میکند؟
مثانه یک عضو بالنی شکل است که ادرار در ا« جمع میشود. مثانه توسط عضله های لگن در جای خود نگه داشته میشود. در شرایط طبیعی و نرمال، مثانه در پایین شکم قرار دارد و تا زمانی که پر نشده باشد، عضله ها شل هستند. هنگامی که ادرار از کلیه ها به مثانه میریزد، عصبها سینگال میدهند و شما احساس پری مثانه پیدا میکنید و به توالت میروید تا ادرار را دفع کنید. سیگنالهای عصب های مغز به عضله های مثانه دستور میدهند منقبض و فشرده شوند تا ادرار به بیرون از مثانه ریخته شود.
اکستروفی مثانه چیست؟
در اکستروفی مثانه که یک نقص مادرزادی مثانه است، مثانه و بخشهای اطراف آن نا به جا تشکیل میشوند.. پوست، عضله و استخوانهای لگن در پایین شکم به هم متصل نیستند در نتیجه داخل مثانه به بیرون از شکم رانده میشود. در نتیجه مثانه به جای شکل طبیعی، مسطح میشود. همچنین عضله های شکم و استخوانهای لگن نیز مشکلاتی دارند.
اکستروفی مثانه چقدر شایع است؟
این بیماری وضعیتی نادر است. به طور متوسط این وضعیت در حدود یک نفر از هر 50 هزار تولد دیده میشود. اکستروفی مثانه در پسرها شایعتر از دخترهاست.
در کدام کودکان احتمال اکستروفی مثانه بیشتر است؟
سابقه خانوادگی در این وضعیت نقش دارد. کودکانی که از والدینی متولد میشوند که یکی از آنها اکستروفی مثانه دارد، احتمال ابتلای آنها یک در هفتاد است. اگر یک کودک در خانواده دچار اکستروفی مثانه باشد احتمال آن در کودک دیگر یک در صد است.
درمانهای نازایی نیز ممکن است در بروز این اختلال نقش داشته باشند. پژوهشهای اخیر نشان میدهند کودکانی که با درمانهای کمک به بارداری متولد میشوند 7 برابر بیشتر دچار اکستروفی مثانه میشوند.
چه عواملی ایجاد بیماری
این وضعیت هیچ ارتباطی با کارهایی که والدین در دوران بارداری انجام داده اند ندارد. تصور میشود اکستروفی مثانه در هفته یازدهم بارداری که اندامهای داخلی شکل میگیرند رخ میدهد. برخی کارشناسان معتقدند نقایص مادرزادی مثانه در زمانی ایجاد میشوند که بافتهای بخش پایینی دیواره شکم در حال تشکیل هستند. همزمان تشکیل عضلات و استخوانهای شکم نیز تحت تاثیر قرار میگیرند.
تشخیص بیماری
اکستروفی مثانه اغلب پیش از تولد در سونوگرافی بارداری تشخیص داده میشود. در سونوگرافی موقعیت مثانه به وضوح در خارج از شکم دیده میشود. اگر این وضعیت پیش از تولد تشخیص داده شود، اغلب درمان فوری پس از تولد، توصیه میشود. دکتر بلافاصله پس از تولد وضعیت کودک را بررسی میکند و اقدامات لازم را در پیش میگیرد.
درمان اکستروفی مثانه چیست؟
اکستروفی مثانه با عمل جراحی درمان میشود. نوع جراحی بستگی به شدت نقص مثانه دارد. بسیار مهم است که جراحی که انتخاب میکنید تجربه کافی در زمینه درمان اکستروفی مثانه داشته باشد.
دکتر علیرضا سینا
متخصص جراحی کلیه،مجاری ادراری و تناسلی (اورولوژی)
فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی کودکان و اختلالات ادراری مادرزادی