تومور مثانه

تومور مثانه
0 ۲,۱۲۲

تومور مثانه چیست؟

تومور مثانه توده یا زایده ای متشکل از بافتهای غیر طبیعی است که در دیواره مثانه رشد میکند. بیشتر تومورهای مثانه سرطانی هستند اما ممکن است غیر سرطانی هم باشند. در برخی موارد تومور به عضله مثانه نیز گسترش می یابد.

شایع ترین نشانه سرطان مثانه، وجود خون در ادرار است.

انواع سرطان مثانه

سرطان مثانه پس از تشخیص، بر اساس میزان گسترش آن دسته بندی میشود:

  • اگر سلولهای سرطانی در داخل دیواره مثانه باشند باشند، به آن سرطان مثانه غیر مهاجم به عضله گفته میشود. سرطان مثانه غیر مهاجم به عضله شایعترین نوع سرطان مثانه است. بیشتر بیماران از سرطان مثانه نمیمیرند.
  • هنگامی که سلولهای سرطانی از دیواره مثانه فراتر میروند و به عضله احاطه کننده مثانه میرسند، به آن سرطان مثانه مهاجم به عضله میگویند. این وضعیت کمتر شایع است و احتمال گسترش آن به بخشهای دیگر بدن بیشتر است.

اگر سرطان مثانه به بخشهای دیگر بدن گسترش یابد گفته میشود سرطان پیشرفته است یا متاستاز داده است.

علائم و نشانه های تومور مثانه چیست؟

وجود خون در ادرار شایعترین نشانه تومور مثانه است. این وضعیت بدون درد است. ممکن است متوجه رگه های خون درادرار شوید یا فقط رنگ ادرارتان تیره تر شده باشد.

همیشه خون در ادرار قابل مشاهده نیست و ممکن است هر از گاهی اتفاق بیفتد.

علائم سرطان مثانه که کمتر شایع است عبارتند از:

  • نیاز بیشتر از معمول به ادرار کردن
  • احساس فوریت در دفع ادرار
  • احساس سوزش در دفع ادرار

دلایل ایجاد سرطان مثانه چیست؟

به نظر میرسد بیشتر موارد سرطان مثانه به علت قرار گیری در معرض مواد مضر اتفاق می افتند که به مرور زمان منجر به ایجاد تغییرت غیر طبیعی در سلولهای مثانه میشود.

  • دود دخانیات یکی از عوامل شایع سرطان مثانه است و براورد میشود بیش از یک مورد از هر سه مورد سرطان مثانه به علت سیگار کشیدن اتفاق می افتد.
  • تماس با برخی مواد شیمیایی که سابقا در کارخانه ها استفاده میشد نیز میتواند عامل سرطان مثانه باشد. با این وجود، مصرف این مواد در حال حاضر قدغن است.

روش های درمان تومور مثانه

  • در مواردی که تومور مثانه از نوع سرطان مثانه غیر مهاجم به عضله باشد، معمولا میتواند تنها سلولهای سرطانی را برداشت و بقیه مثانه را باقی گذاشت. این کار با استفاده از تکنیک جراحی از طریق پیشابراه (TURBT) استفاده میشود.
  • معمولا پس از این درمان، یک دوز داروی شیمی درمانی مستقیما به مثانه داده میشود تا خطر برگشت سرطان کاهش یابد.
  • در مواردی که احتمال برگشت سرطان بیشتر است، دارویی به نام Bacillus Calmette-Guérin (BCG) ممکن است به مثانه تزریق شود تا خطر برگشت سرطان کاهش یابد.
  • ممکن است درمان سرطان مثانه غیر مهاجم به عضله پر خطر یا سرطان مثانه مهاجم به عضله، برداشتن مثانه در طی عملی به نام سیستکتومی (cystectomy) باشد.
  • بیشتر بیماران میتوانند یک دوره پرتو درمانی و یا عمل جراحی را انتخاب کنند.

هنگامی که مثانه برداشته میشود، باید کاری برای جمع کردن ادرار داخل بدن صورت بگیرد. روشهایی که برای این کار وجود دارد ایجاد سوراخ در شکم برای خروج ادرار و جمع شدن آن در یک کیسه و یا ساخت یک مثانه جدید با استفاده از بخشی از روده است. این کار را میتوان همزمان با سیستکتومی انجام داد.

 

دکتر علیرضا سینا

متخصص جراحی کلیه،مجاری ادراری و تناسلی (اورولوژی)
فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی کودکان و اختلالات ادراری مادرزادی

برای تعین نوبت آنلاین کلیک کنید

منبع nhs

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.