هیپوسپادیاس چیست؟

هیپوسپادیاس چیست؟
0 ۲,۴۴۹

هیپوسپادیاس

اگر هنگامی که پسرتان متولد میشود متوجه غیر طبیعی بودن شکل یا عملکرد آلت تناسلی او شدید، باید او را نزد پزشک ببرید تا در صورتی که لازم است تحت درمان قرار بگیرد.

آلت تناسلی در مردان مجرای عبور ادرار و اسپرم است. پیشابراه لوله ای است که از طول آلت تناسلی عبور کرده و تا نوک آلت میرسد تا ادرار یا منی تخلیه شود.

 

هیپوسپادیاس چیست؟
هیپوسپادیاس چیست؟

شکل- هیپوسپادیاس (سوراخ آلت تناسلی به جای نوک آلت در سطح زیرین بدنه آن قرار گرفته است.

 

هیپوسپادیاس چیست؟

پسرانی که هیپوسپادیاس (hypospadias) دارند، محل سوراخ آلت تناسلی شان در جای دیگری در سر یا بدنه آلت، کیسه بیضه و یا پرینئوم (میاندوراه) قرار گرفته است.

هیپوسپادیاس چقدر شیوع دارد؟

این وضعیت کاملا شایع است و گاهی اوقات میتوان آن را به حال خود رها کرد. اما این امکان هم وجود دارد که پزشک برای حل مشکل صلاح ببیند عمل جراحی انجام شود.

این بیماری چه عوارضی میتواند ایجاد نماید؟

بسته به این که محل سوراخ آلت تناسلی در کجا قرار دارد، مشکلی که ایجاد میشود متفاوت است چرا که به واسطه محل سوراخ، اسپرم ممکن است نتواند درست تخمک را بارور نماید.

از طرفی تمیز کردن آلت نیز سخت تر میشود. سوراخ ممکن است بزرگتر از حد نرمال باشد. هنگامی که سوراخ در سطح زیرین آلت تناسلی باشد بررسی تمیز بودن آن سخت است یا ممکن است در حالی که قرمز شده یا عفونت کرده است، پی بردن به آن دشوار باشد.

اگر هیپوسپادیاس کودک به موقع اصلاح نشود، ممکن است مجبور باشد هنگام ادرار کردن بنشیند. اگر هنوز تا بزرگسالی این مشکل ادامه داشته باشد ممکن است در باروری مشکل پیدا کند چون ممکن است هدایت اسپرم در داخل واژن مشکل باشد.

چه عواملی منجر به این بیماری می شوند؟

هیپوسپادیاس همانند بسیاری دیگر از نقایص مادرزادی، علت شناخته شده ای ندارد اما به نظر میرسد برخی از دلایل آن به صورت زیر است:

  • ژنتیک: اگر پدر کودک یا برادر او هچنین مشکلی داشته باشد احتمال ابتلا به آن در کودک بیشتر است. همچنین برخی سندرم های ژنتیکی احتمال آن را افزایش میدهند.
  • درمانهای باروری: اگر مادر هورمون درمانی یا دارو درمانی برای باردار شدن انجام داده باشد، احتمال هیپوسپادیاس بیشتر میشود.
  • وزن و سن مادر: اگر مادر اضافه وزن داشته باشد یا بالای 35 سال سن داشته باشد یا پیش از بارداری دیابت داشته باشد احتمال این اختلال بیشتر است.
  • قرار گیری در معرض دود دخانیات یا آفت کش ها
  • زایمان زودرس

 

چگونه میتوان احتمال هیپوسپادیاس را کاهش داد؟

اگر در در بارداری نکات زیر را رعایت کنید، به کاهش احتمال هیپوسپادیاس کمک میکنید:

  • سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید
  • وزن نرمال و سالم داشته باشید
  • 400 تا 800 میکروگرم اسید فولیک در روز مصرف کنید
  • چکاپهای بارداری را مرتبا انجام بدهید

از کجا بدانم پسرم دچار هیپوسپادیاس است؟

پزشک با معاینه آلت تناسلی کودک در معاینات پس از تولد متوجه این مشکل میشود. در بیشتر موارد به راحتی میتوان با دیدن آلت تناسلی کودک متوجه وجود مشکل شد.

در برخی موارد آلت تناسلی انحنای رو به پایین نیز دارد که در حالت نعوظ بیشتر مشخص میشود.

درمان هیپوسپادیاس چیست؟

اگر محل سوراخ آلت تناسلی نزدیک به نوک آن باشد اغلب عملکرد مناسبی دارد و نیازی به درمان نیست. در مواردی که امکان بروز مشکل وجود دارد، عمل جراحی صورت میگیرد.

عمل جراحی اصلاح هیپوسپادیاس بسیار موفقیت آمیز است.

 

دکتر علیرضا سینا

متخصص جراحی کلیه،مجاری ادراری و تناسلی (اورولوژی)
فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی کودکان و اختلالات ادراری مادرزادی

برای تعین نوبت آنلاین کلیک کنید

منبع webmd

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.