کیست کلیه چیست؟
کیست کلیه
کیست کلیه چیست؟ کلیه ها با جداسازی مواد زائد و سموم از خون، آن ها را به صورت ادرار از بدن خارج می کنند. کلیه ها همچنین در تنظیم فشار خون و مدیریت بسیاری از عملکرد های مهم دیگر بدن نقش بسیار مهم و حیاتی دارند. کیست کلیه، کیسه های کلیوی مایع هستند که در کلیه ها شکل می گیرند و می تواند با اختلالات جدی همراه باشند که ممکن است عملکرد کلیه را مختل کند. اما شایع ترین نوع آن، کیست ساده کلیه می باشد که کیست غیر سرطانی است. شاید تشخیص کیست بر روی کلیه تا حدودی جدی به نظر جدی برسد، اما داشتن نوع ساده آن، نگران کننده نیست و نسبتا شایع می باشد.
در بیشتر موارد، انواع ساده آن به هیچ وجه عارضه ای ایجاد نمی کنند و عملکرد کلیه را تحت تأثیر قرار نمی دهند. با این وجود، در صورت بزرگ شدن، ممکن است باعث ایجاد درد، عفونت یا علائم دیگری شود.
هنوز علت دقیق بروز این کیست ها مشخص نیست به طور معمول، فقط یک کیست در سطح یک کلیه تشکیل می شود، اما کیست های متعدد می توانند یک یا هر دو کلیه را تحت تأثیر قرار دهند. کیست معمولا بی ضرر است.
از آنجا که آن ها اغلب علائم ایجاد نمی کنند، حتی ممکن است فرد متوجه آن ها نشود. کیست ساده کلیه اغلب در طی آزمایش تصویربرداری برای شرایط دیگری تشخیص داده می شود. کیست های که علامت یا علائم خاصی ایجاد نمی کنند معمولاً نیازی به درمان ندارند.
هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد کیست ساده می شود. چندین تئوری مهم در این مورد وجود دارند. به عنوان مثال، هر کلیه حدود یک میلیون لولهی ریز دارد که ادرار را جمع می کند. کیست ممکن است با انسداد لوله، متورم و پر از مایعات شود و رشد کند. یک تئوری دیگری نشان می دهد وقتی لایه سطحی کلیه ضعیف شوند می توانند کیسه ای (دیورتیکولوم) را ایجاد کند که این کیسه با تجمع مایعات به کیست تبدیل می شود.
عوامل خطر
با افزایش سن، خطر ابتلا به این کیست افزایش می یابد، اگرچه در هر سنی ممکن است رخ دهد. به غیر از پیری، هیچ عامل خطر واقعی برای ایجاد کیست ساده وجود ندارد. به احتمال زیاد افراد با افزایش سن، به این بیماری مبتلا می شوند و در سن 40 سالگی، حدود 25 درصد از افراد به آن ها مبتلا خواهند شد. در سن 50 سالگی، حدود 50 درصد از افراد مبتلا به این کیست می شوند. مردان نسبت به زنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این کیست قرار دارند.
انواع کیست کلیه
دو نوع کیست کلیه وجود دارد که عبارتند از:
- کیست ساده
- بیماری کلیه پلی کیستیک
- کیست های ساده
- کیست های ساده، کیست های جداگانه ای هستند که روی کلیه ها تشکیل می شوند.
- آن ها دارای دیواره های نازک و حاوی مایعی مانند آب هستند.
- کیست های ساده به کلیه ها آسیب نمی رسانند و بر عملکرد آن ها تأثیر نمی گذارد.
اندازه کیست کلیه و معنی آن ها
بعضی از کیست ها به حدی کوچک هستند که بدون میکروسکوپ نمی توانید آن ها را ببینید. برخی از کیست ها می توانند به اندازه یک توپ تنیس رشد کنند. با بزرگتر شدن، کیست ها می توانند بر روی اندام های اطراف فشار وارد کنند و باعث ایجاد درد شوند.
علائم کیست کلیه
یک کیست ساده ممکن است علامت خاصی نداشته باشد. اما اگر کیست بزرگ شود می تواند باعث بروز علائم زیر گردد:
- تب
- ادرار تیره
- تورم شکم
- خون در ادرار
- درد در قسمت بالای شکم
- ادرار کردن بیشتر از حد معمول
- درد در ناحیه پشت و بین دنده ها و لگن (درد معمولا کسل کننده است، اما در صورت ترکیدن کیست می تواند شدید شود).
بیماری کلیه پلی کیستیک می تواند باعث بروز علائم زیر شود:
- خون در ادرار
- فشار خون بالا
- درد در ناحیه پشت و پهلو
کیست کلیه چیست؟
دکتر علیرضا سینا
متخصص جراحی کلیه،مجاری ادراری و تناسلی (اورولوژی)
فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی کودکان و اختلالات ادراری مادرزادی